Exposició “La Història moral de Cathalunya del jesuïta Pere Gil (1550-1622)”

Exposició “La Història moral de Cathalunya del jesuïta Pere Gil (1550-1622). Una obra teològica en la Barcelona confessional del tombant del segle XVI-XVII”

  • Data: 16 d’abril – 22 de juny de 2018.
  • Lloc: Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (c/ Diputació, 231).
  • Organitza: Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans.
  • Comissari: Rodolfo Galdeano Carretero.

Arran de la recent publicació de la Història moral de Cathalunya: llibre segon de la Història cathalana (Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2017), del jesuïta Pere Gil, coetani i col·laborador dels primers carmelites descalços catalans, que ja vam anunciar fa unes setmanes en una notícia de Castell interior, la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, on es conserva l’únic manuscrit conegut de la Història, organitza una exposició sobre l’obra i el seu autor, Pere Gil, una de les figures més destacades de la Catalunya contrareformista. Com assenyala el curador de l’edició i comissari de l’exposició, l’historiador Rodolfo Galdeano Carretero:

L’exposició vol mostrar el caràcter teològic de la Història cathalana; una obra que hem d’emmarcar dins el procés de recristianització que vivia la Barcelona del tombant del segle XVI-XVII. En aquest entorn, volem emfatitzar la importància de l‘ambient lul·lista de la Universitat de Barcelona i, en general, de les classes dirigents de la societat barcelonina que estaven molt lligades a la Companyia de Jesús i a la nova espiritualitat reformada.

Té sentit que Pere Gil es declarés lul·lista i deutor dels seus mestres de la Universitat, i és aquesta espiritualitat la que explica les bases epistemològiques de la Història natural, moral, eclesiàstica i de sants de Cathalunya. Amb tot, l’abast limitat de l’exposició obliga a tractar el marc confessional de la Barcelona del tombant segle XVI-XVII de forma transversal, a través dels propis materials exposats a les vitrines amb la intenció que el visitant dedueixi la transcendència i magnitud d’aquest context el qual pretenem posar en valor.

El mateix dia de la inauguració de l’exposició tindrà lloc la presentació del llibre Història moral de Cathalunya: llibre segon de la Història cathalana (Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2017).

  • Data: 16 d’abril, 18 h.
  • Lloc: Sala Sant Jordi, Seminari Conciliar de Barcelona (c/ Diputació, 231).

Tríptic de l’exposició (cliqueu per ampliar les imatges).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.