Les poesies de fra Joan Salom, astrònom valencià del segle XVI

El franciscà Joan Salom (València, segle XVI), hebraista i astrònom, documentat a Roma com a un dels col·laboradors de la reforma del calendari gregorià, va deixar una col·lecció de poemes en català, que ha romàs inèdita en un manuscrit miscel·lani de la Biblioteca Apostòlica Vaticana (ms. Vat. lat. 6153) fins al 2018. Aquest any van ser editades i estudiades per Albert Rossich, Pep Valsalobre i Vicent Martines al volum Un cançoner català del Renaixement a Roma: Les poesies de Joan Salom, astrònom valencià (Amsterdam: John Benjamins Publishing Company, 2018). (Més avall us enllacem la  ressenya d’aquest llibre que el filòleg Pep Vila ha publicat recentment a Vademècum.)

Bona part de la producció poètica de Salom consisteix en poemes adreçats a personatges del seu entorn religiós més immediat. Entre els barcelonins hi ha dos sonets dedicats a dos noms il·lustres de la història del Carmel descalç català: Estefania de Rocabertí (c. 1530-1608) i sor Joana, promotora i fundadora aquella del convent de carmelites descalces de Barcelona, on va acabar ingressant com a monja i va ser acompanyada per la menys coneguda Joana, d’origen mallorquí. Els sonets a Estefania i Joana tenen el número VI (“Esposes del gran Rey, ànimes santes”) i VIII (“Com ciutat asetiada és lo meu cor”) en l’edició citada, i es poden llegir als folis 45v i 46v del manuscrit de la Vaticana.

:: Un cançoner català del Renaixement a Roma: Les poesies de Joan Salom, astrònom valencià, edició i estudi a cura d’Albert Rossich i Pep Valsalobre, amb la col·laboració de Vicent Martines, Amsterdam: John Benjamins Publishing Company, 2018 (IVITRA Research in Linguistics and Literature, 18), 120 p. ISBN 978-90-272-0226-0 [Versió digital fragmentària.] :: “L’hom per amor, […]

via Les poesies de fra Joan Salom, astrònom valencià del segle XVI — Vademècum

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.