Basili de Sant Josep, Vallvé Piñol (1886-1934), vida i obra del cronista de la fundació carmelitana de Badalona

Josep Maria Vallvé Piñol va néixer el 15 de novembre de 1886 a Montblanc, fill de Ramon Vallvé i M. Dolors Piñol. Escolanet de l’església parroquial de Santa Maria la Major de Montblanc, cap als onze anys va començar la carrera sacerdotal, primer en l’estudi de llatí a la sucursal del Seminari de la seva mateixa vila, i més tard a les aules del Seminari Pontifici de Tarragona, ja amb catorze anys. A la capital tarragonina el jove seminarista va descobrir la seva vocació teresiana, després d’entrar en contacte amb els carmelites descalços, que havien reprès la seva presència a la ciutat el 1891 i inaugurat església i convent l’any 1897. Vestí l’hàbit carmelità al convent del Desert de les Palmes de Benicàssim el 7 de juny de 1903, on va realitzar l’any de noviciat i on va professar el 8 de juny de 1904, amb el nom en religió de Basili de Sant Josep. Prosseguí la seva formació al convent de València, on va cursar Filosofia, i després continuà estudis de Teologia al convent del Carme de Badalona.

Va ser ordenat sacerdot el 30 de maig de 1909, apadrinat pel seu oncle, mossèn Jaume Vallvé Folch, que va ser vicari de Santa Maria de Montblanc entre 1875-1904, i per la seva tia Magdalena Vallvé. Poc després celebrà la seva primera missa a la basílica de Montserrat, el 6 de juny de 1909. Destinat a la comunitat carmelitana de Badalona, que havia estat fundada canònicament el 22 de juliol de 1908, fra Basili va viure en aquesta ciutat els aldarulls de la Setmana Tràgica i l’incendi del convent, el 26 de juliol de 1909.

Convent O.C.D. de Badalona. Foto: AHCDCB.

La seva vida ministerial va transcórrer completament al convent de Badalona, d’on va ser prior durant els triennis de 1921-1924, 1924-1927 i 1930-1933, i en altres triennis va ser superior de la comunitat, i tingué el càrrec de definidor provincial durant tres anys (1921-1924). Durant el seu priorat es construïren els nous edificis de l’església i el convent actuals, edificats entre 1921-1925. Entre les seves activitats pastorals destaquen la direcció de la Setmana Devota del Carme i, des de 1921, de la Venerable Orde Tercera del Carme (V.O.T.), que fundà al convent badaloní.

Reconegut predicador, desplegà una intensa activitat a Barcelona i a Badalona, però també a comarques: es calcula que durant la seva activitat pastoral va arribar a pronunciar entorn de 10.000 sermons i plàtiques, entre novenaris, funcions i exercicis. Va ser confessor durant una vintena d’anys de les carmelites descalces de Tiana, que constituïren un gran puntal econòmic per a la fundació badalonina.

Durant més de vint anys s’encarregà de la direcció i redacció de l’Almanaque Carmelitano-Teresiano, publicat a Badalona des de 1911, i col·laborà en nombrosos diaris, revistes i setmanaris, entre els quals cal destacar la publicació Aubada, setmanari catòlic badaloní. Igualment dirigí durant diversos anys el Full dominical carmelità.

Va morir el 7 d’abril de 1934 a Badalona. La ciutat, a instàncies de Josep Alsina i Baixeres, terciari carmelita i regidor municipal, i en reconeixement a la seva tasca, va dedicar-li un carrer, l’antigament conegut com a carreró de les Ànimes, proper al carrer de Sant Miquel, on hi ha l’església de la Mare de Déu del Carme i el convent dels carmelites descalços.

El P. Basili de Sant Josep és autor d’una obra que recull els primers vint anys de la història del convent de Badalona, en la tradició de les històries locals escrites per eclesiàstics, i que aporta interessants imatges i notícies de la vida badalonina en el primer terç del segle XX, que ha semblat oportú compartir i donar a conèixer des de la “Biblioteca digital” de Castell interior.[1]

Publicacions de Basili de Sant Josep

“En Faustí Nadal. Catòlic pràctic i de comunió diària”, Aubada, 2, núm. 50 (1918), p. 5-6.

“Santa Teresa de Jesús”, Aubada, 3, núm. 93 (1919), p. 3-4.

“La vida en el Carmelo Reformado”,  Almanaque carmelitano-teresiano, 15 (1926), p. 77-78.

“La venerable Orden Tercera del Carmen y Santa Teresa”, Almanaque carmelitano-teresiano, 16 (1927), p. 129-131.

“Serafines en la tierra! (Dedicado a la muy observante Comunidad de Madres Carmelitas Descalzas de Tiana (Barcelona)”, Almanaque carmelitano-teresiano, 17 (1928), p. 82-84.

“La venerable Orden Tercera del Carmen y Santa Teresa”, Almanaque carmelitano-teresiano, 18 (1929), p. 68-72.

“Estadística carmelitano-española”, Almanaque carmelitano-teresiano, 18 (1929), p. 97-101.

“Carta al director de Lluvia de Rosas”, Lluvia de Rosas. Suplemento, 3 (1930), p. 28.

“Amaos unos a otros”, Almanaque carmelitano-teresiano, 20 (1931), p. 91-92.

Monografía de la fundación del convento carmelitano-teresiano de Badalona, Barcelona: Tipografía Claret, 1931.

“La mala prensa”, Almanaque carmelitano-teresiano, 23 (1934), p. 111-112.

Fonts

Analecta OCD (1934), p. [184].

Lluvia de Rosas, 12 (1934), p. 207-208.

Almanaque Carmelitano-Teresia­no, 24 (1935), p. 79-83.

BELTRAN LARROYA, Gabriel, “Escritores carmelitas descalzos de la provincia de San José de Cataluña”, Monte Carmelo, 60 (1952), p. 69-86.

ÍDEM, Fuentes históricas de la provincia O.C.D. de San José (Cataluña y Baleares), Roma: Teresianum, 1986, p. 7, 334n, 336, 341, 402, 417n.

“Gent nostra. Basili de Sant Josep”, Butlletí de la Comunitat Cristiana de Badalona, 57 (2009).


Nota

[1] Agraïm a Enric Masdeu la digitalització de l’obra.

[M. Mercè GRAS]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.