Goigs de santa Teresa de Jesús (29)

36 Teresa gozos 1824-99c Manresa Roca DadunGozos en loor de la serafica madre y doctora Santa Teresa de Jesus, singular restauradora de la primitiva observancia del florido Carmelo, Manresa: Imp. de Roca, S. Miquel, 15.

Els dos grans impressors manresans del segle XIX, Abadal i Roca, han dedicat goigs a santa Teresa. L’entrada número 6 d’aquesta sèrie mostrava un full signat per Ignasi Abadal i vinculava la gestió a l’antic convent del Carme.

En el cas present és la impremta Roca l’encarregada de la nova edició dels goigs. El mateix text, però amb una xilografia excel·lent que representa la fundadora emmarcada en una fornícula molt ornamentada. Va presidida per l’escut del Carmel acompanyat d’una filactèria amb les paraules del salm 89,2: “Misericordias Domini in aeternum cantabo”. Tot rematant el cercle oval es pot veure un birret de doctora, unes disciplines, un llibre, una ploma i un tinter. Al centre, santa Teresa escrivint a la seva cambra inspirada per l’Esperit Sant davant Crist crucificat i una calavera sobre la taula.

La impremta Roca, establerta al carrer Sant Miquel número 15, va ser regentada per Lluís Roca, fill del fundador Pau Roca, a partir del 1868,[1] fet que permet acostar la data de realització del nostre goig.

Pel que fa al magnífic boix, l’historiador de l’art Joan Vilaró diu que “En Lluís renovà l’utillatge i tècniques de l’obrador, en el qual, a part de llibres i impresos diversos, s’estampaven multitud de goigs, romanços i fulls per l’estil il·lustrats amb boixos que encara avui fan les delícies dels col·leccionistes”.[2] Florons, orla i lletres del títol fan també honor a l’art tipogràfic dels Roca manresans.

De fet tenim altre full de goigs teresià per admirar que, si bé ofereix un text molt repetit, insereix una darrera cobla que personalitza i demostra l’estimació per la santa a la capital del Bages:

En la Iglesia del Carmelo
de la Ciudad de Manresa
vuestros devotos, Teresa,
en Vos buscan su consuelo:
aquí os tegen con anhelo
la gala de amor preciosa.

Full documentat a la biblioteca de la Universidad de Navarra.


Notes

[1] Documenta el cas l’apunt dedicat a “Roca Pujol, Pau” al web del Museu de Manresa.

[2] VILARÓ I LLACH, Joan, “Roca i Pla, Lluís”, dins Art a Manresa, segles XIX i XX: diccionari enciclopèdic d’art i artistes a Manresa segles XIX i XX (de 1801 a 1983), Manresa: Llibreria Sobrerroca, 1983, p. 142.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.